Ne pare rau, vizionarea acestei pagini nu este posibila in Internet Explorer 6, 7.
Pentru a explora continutul citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Pentru a beneficia de experienta completa a sitului citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Continua pe Citynews.ro
×
inchide
Go to TOP
Luni, 22 Dec. 2014, 18:20
14
9142

FOTO Clujul i-a dat ora exactă lui Nicolae Ceauşescu. Ceasul din Piaţa Mihai Viteazu, oprit acum 25 de ani la ora la care a fugit dictatorul

În centrul orașului există un ceas care, în ultimii 25 de ani, a indicat aceeași oră, 12:07, cea în care România a scăpat de dictatorul Nicolae Ceaușescu. În timpul evenimentelor din 1989, electricianul clădirii în care se afla ceasul, Ioszif Palko-Mate, a decis să îl oprească, iar de atunci nimeni nu a avut curajul să îl repună în funcțiune.

Video 2: 
Video 3: 
Video 4: 

Ceasul se află pe hala agroalimentară din piaţa situată în centrul oraşului şi a încremenit la ora 12:07, adică exact în momentul în care dictatorul Nicolae Ceauşescu a părăsit Bucureştiul. Orologiul stă nemişcat de 25 de ani, simbolizând, astfel, eliberarea românilor de sub regimul comunist. El a fost oprit de Ioszif Palko-Mate, electricianul în grija căruia se afla ceasul în acea vreme.

„Nu a fost gândit momentul atunci, a fost ceva spontan. După evenimentele din 21 decembrie, când am participat în zona Astoria şi am văzut oameni morţi lângă mine, a doua zi m-am dus la serviciu şi când am văzut că a fost părăsit acoperişul Comitetului Central am zis că trebuie făcut ceva. Am urcat, am arborat drapelul României cu stema decupată, iar apoi am oprit ceasul, ştiind totul despre el atunci. L-am blocat mecanic şi aşa a rămas de 25 de ani. Era un simbol al opririi acelei epoci”, şi-a adus aminte Ioszif Palko-Mate.

Deşi i-a fost frică în acea perioadă, curajul îl avea în doze foarte mari. Astfel, la doar 31 de ani, curajosul electrician a vrut să oprească timpul în loc. Chiar dacă vedea moartea în fața ochilor a urcat scările ce duceau la ceas și clipa aceea a rămas în istorie.

„Mi-a fost frică atunci, iar totul a durat cam două-trei minute. Eu nu aş mai vrea să fie deblocat, poate devine un simbol, nu cred că strică cuiva. Ce simt acum? Simt că trăiesc, simt că au trecut 25 de ani şi suntem în viaţă, am scăpat şi nu sunt lângă cei 26 care sunt acum în Cimitirul Eroilor, acesta e cel mai bun sentiment. Am în minte o imagine de spaimă, de groază, de fugă, dar atunci nu realizam că moartea poate şi veni”, a mai spus cel care a oprit timpul în loc la Cluj-Napoca.

Acest ceas va aduce mereu aminte de clipele în care în capitala Transilvaniei au murit 26 de oameni și alți 58 au fost răniți. O oră care va dăinui o veșnicie în ochii electricianului Palko, cel care a promis că peste 25 de ani va urca din nou la ceas și speră ca şi atunci acesta să-i indice tot ora 12:07.

Articole din aceeasi categorie
Singurul municipiu din România care depăşește normele impuse de Organizația Mondială a Sănătății de 50 metri pătrați per locuitor suprafaţă spaţii verzi este Baia Mare, potrivit Institutului Național
13 Aug. 2018
11:51
0
Un studiu realizat de Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării a scos la iveală că marea majoritate a clujenilor (58,2%) nu au auzit despre procesul prin care pot vota proiec
13 Aug. 2018
11:14
1
Peste 40 de polițiști și jandarmi au acționat în zona Pata Rât joi, 9 august „pentru menținerea unui climat de ordine și siguranță publică”.Șase persoane, bănuite de comiterea unor infracțiuni, au fos
09 Aug. 2018
12:40
0
Asociația Vechiul Cluj revine un nou tur ghidat din seria Re-descoperim Clujul. Aceasta poartă titlul La Belle Époque și se va desfășura sâmbătă, 11 august.
09 Aug. 2018
10:53
0
Pe 24 august se va deschide pentru publicul larg Aventura Park, amenajat lângă pârtia de schi din Unirea
09 Aug. 2018
10:01
0
Primăria Cluj-Napoca va redeschide sâmbătă, 11 august 2018, piața volantă de pe platoul Sălii Sporturilor ”Horia Demian”, de unde clujenii vor avea din nou posibilitatea să-şi achiziţioneze legume şi
09 Aug. 2018
09:34
0

Post new comment

Comentarii

Mai trebuie doar vopsit jumatate albastru sus si jumatate verde jos si e leit steagul lui Cioaba.

Pentru a marca cu exactitate suma anilor cu care este România ramasa in urma ...mai trebuiau oprite vreo 3 ceasuri publice in Cluj. (la orele la care a ajuns Ion Iliescu presedintele tarii ☺)

Mie mi se pare ca arata 12:09, dar e bine si asa :))

Poate ar trebui reconditionat, aranjat putin, ca sa arate ca un monument, nu lasat asa.

Interesant articolul! Multumim!

au trecut 25 de ani, poate fi daramat linistit

Daca pt niste idiotic ca tine , mi-am pierdut parintele in revolutia din `89 ,, atunci il vreau inapoi ! Altii si-au sacrificat viata sa traiti liberi , insa voi habar nu aveti ce se faceti cu ea !

Pai daca e libertate de ce-l injuri ca a exprimat o opinie?

In alte tari, turisti asiatici se uita ca boii la simboluri din astea stand cu castile pe urechi sa afle istoria locului respectiv, si tu propui sa-l daramam?

ce ar fi sa vin sa te daram eu cu cativa pumni in gura jegule,nu ti-e rusine ma nenorocitule,tu sti macar ce o insemnat epoca ceausescu,tu sti cum e sa stai la coada sa primesti portia de paine,unt,carne si asa mai departe,***EDITAT***u-ti neamul mati de comunist spurcat !!!

si propun de asemenea, sa stai sub el cand o sa fie daramat, sa te spulberi si tu !

-45